Pomóżcie proszę mam to na jutro
agazgaga789: 1.Dany jest wielomian W(x)=2x3+nx3+mx+8 Wyznacz liczby m i n, jeśli wiadomo, że reszta z
dzielenia wielomianu W przez dwumian ( x +2) jest równa 4 i jednym z pierwiastków jest liczba
( −1) . Wykaż, że ten wielomian ma dwa różne pierwiastki.
2.Suma trzech różnych liczb, tworzących ciąg geometryczny, jest równa 156. Liczby te są
jednocześnie pierwszym, siódmym i dwudziestym piątym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego.
Wyznacz te liczby.
3.Z urny zawierającej 4 kule białe i 6 czarnych losujemy jedną. Po obejrzeniu koloru zwracamy
ją do urny. Następnie wyciągamy 2 kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób wylosujemy
3 kule jednego koloru.
4.Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości H = 8 i krawędzi podstawy a=12. Przez
krawędź podstawy i środki rozłącznych z nią krawędzi bocznych poprowadzono płaszczyznę.
Wykonaj odpowiedni rysunek i oblicz pole otrzymanego przekroju. 5.Rozwiąż układ równań
{y−|x−2|=0 , x2−4x+y2=−2
25 lis 18:47
milej:
| | ⎧ | 4=−16+4n−2m+8 | |
| więc: | ⎩ | 0=−2+n−m+8 |
|
| ⎧ | 0=−20+4n−2m /:2 | |
| ⎩ | 0=6=n−m→n=−6+m |
|
podstawiam n: 0=−10−12+2m−m
0=−22+m
m=22 n=−6+22=16
Nie mam pojecia czy dobrze, robiłem sam, a jeszcze nie dogrzebałem się odpowiedzi w internecie.
2 gru 18:51