:)
gosia: Proszę o pomoc
Rozwiąż równanie
0,25%x+0,55%y=2100
x+y=600000
25 lis 18:42
Beti: zamieniasz %−y na ułamki :
| 1 | | 11 | |
| x + |
| y = 2100/*(−20) |
| 4 | | 20 | |
x + y = 600000
−5x − y = −42000
x + y = 600000
dodajesz równania stronami:
−4x = 558000/:(−4)
x = −139500
wróć do pierwszego lub drugiego równania, podstaw policzoną wartość x i oblicz y.
25 lis 18:48
gosia: ale x w odpowiedziach tak nie wychodzi
25 lis 18:54
Beti: aaaaaaa, no fakt − machnęłam się przy pozbywaniu się ułamków

powinno być tak:
−5x −
11y = −42000
x + y = 600000 /*5
−5x − 11y = −42000
5x + 5y = 3000000
dodaj stronami itd
25 lis 18:59
Krzysiek: To nie mozesz sama poprawic i napisac odpowiedz .
25 lis 19:01
gosia: a mogłabyś rozwiązać bo ja nie wiem jak
25 lis 19:03
Beti: dodajesz stronami, czyli x do x, y do y, liczbę po prawej str. równania do liczby po prawej
stronie w drugim równaniu:
−6y = 2958000/:(−6)
y = −493000
x policz sama
25 lis 19:07
gosia: ale y też w odpowiedziach tak nie wynosi
25 lis 19:08
Beti: no to nie wiem...
A równanie na pewno dobrze przepisałaś? I polecenie jest tylko takie? czy może treść zadania
jest bardziej rozbudowana?
25 lis 19:14
25 lis 19:15
gosia: Firma hurtownia sprzętu elektronicznego ubezpieczyła swoje towary przechowywane w dwóch
magazynach na łączną kwotę 600 000 zł. i zapłaciła 2 100 zł.składki ubezpieczeniowej .Składka
za ubezpieczenie towarów w magazynie murowanym jest równa 0,25% ich wartości, zaś w magazynie
drewnianym 0,55%. Jaka część towarów jest przechowywana w magazynie drewnianym ?
to jest treść zadania
25 lis 19:18
Beti: Kurczę, strasznie Cię przepraszam, ale coś mi się najwyraźniej na wzrok rzuciło

błąd zrobiłam juz na samym początku zamieniając %−y na ułamki.
Powinno być tak (teraz już jest dobrze):
| 25 | | 55 | |
| x + |
| y = 2100 |
| 10000 | | 10000 | |
x + y = 600000
| 1 | | 11 | |
| x + |
| y = 2100/*2000 |
| 400 | | 2000 | |
x + y = 600000/*(−5)
5x + 11y = 4200000
−5x − 5y = −600000
dodajemy i mamy:
6y = 1200000/:6
y = 200000
czyli: x + 200000 = 600000
x = 400000
żeby się zrehabilitować zrobiłam całe
25 lis 19:26
gosia: dzięki
25 lis 19:27
gosia: a czemu jest 25 nad 10000 i 55 nad 10000
25 lis 19:29