prawdopodobienstwo
pawel: ze zbioru liczb 1,2,3,...,467 losujemy jedna liczbe. oblicz prawdopodobienstwo tego ze
wylosowana liczba jest podzielna przez 8 lub przez 12
25 lis 18:42
abc: A − liczba jest podzielna przez 8, 58 takich liczb
B − przez 12, 38 takich liczb
A ∩ B − przez 8 * 12 = 96, 4 takie liczby
P(A ∪ B) = P(A) + P(B) − P(A ∩ B) = 58/467 + 38/467 − 4/467
25 lis 18:47
pawel: a czemu jeszcze odjoles 4/467?
25 lis 18:59
abc: poniewaz w tresci zadania jest powiedziane: "8 LUB 12"
25 lis 19:01
pawel: a w tym pomozesz? ze zbioru z=1,2,3...,2n−1, gdzie neN+ wylosowano rownoczesnie dwie
liczby. wyznacz n tak aby prawdopodobienstwo wylosowania liczb, ktorych iloczyn jest liczba
nieparzysta bylo mniejsze od 2/5
25 lis 19:05
Eta:
A={ 8,16,24, 32,40,48, .......... , 456,464}
B= {12, 24, 36,48 , 60,........... , 456}
wiesz już dlaczego? ( bo powtarzają się dwa razy
25 lis 19:06
pawel: juz wiem, z tym drugim pomozecie?
25 lis 19:15