trygonometria
Monika: Oblicz: (α jest kątem należącym do III ćwiartki)
ctg(270
o+α)=−ctgα=−2
√2
| | 1 | |
sin(180o+α)=sinα=−sinα= |
| |
| | 3 | |
ctgα=2
√2
25 lis 18:34
Monika: proszę o sprawdzenie
25 lis 19:20
krystek: sin(180+α)=−sinα
25 lis 19:21
Monika:
25 lis 19:28
krystek: Co masz dane?
25 lis 19:29
25 lis 19:41
krystek: masz dobrze .Tylko jeszcze oblicz tgx
25 lis 19:48
Monika: | | 1 | |
dane mam: sin(180o+α)= |
| |
| | 3 | |
a obliczyć ctg(270
o+α)=?
25 lis 20:01
krystek: wówczas ctg(270+α)=−tgα
25 lis 20:02
Monika: no tak. i wynosi √2/2
25 lis 20:05
Monika:
25 lis 20:48