granice funkcji w nieskończoności
m4k: cześć, sprawa być może trywialna ale kompletnie nie rozumiem dlaczego tak jest, że granice
różnią się znakiem.
dla nieskończoności dodatniej:
| | √x2+1 | | x√1+1/x2 | |
l i m |
| = l i m |
| = 1/(−1) = −1 |
| | −x | | x*(−1) | |
x→
∞ x→
∞
dla nieskończoności ujemnej (tak jak powinno byc moim zdaniem − czy tak samo jak dla dod.):
| | √x2+1 | | x√1+1/x2 | |
l i m |
| = l i m |
| = −1 , |
| | −x | | x*(−1) | |
x→−
∞
W rzeczywistości wynik = 1... nie rozumiem dlaczego granica dla −
∞ ma przeciwny znak − przecież
wszystkie "x" się skracają lub dążą do zera , więc niema nawet pod co jej podstawić. O co
chodzi?

może ktoś wyjaśnić co mi umknęło?
25 lis 18:31
aniabb: jak wyciągasz x2 spod pierwiastka to masz moduł z x
25 lis 18:37
m4k: okej, ale w dalszym ciągu nie rozumiem jak to się ma do rozwiązania
25 lis 18:41
m4k: naprawdę nie ma nikogo kumatego dziś? ^^
25 lis 18:50
m4k: może inaczej − rozumiem, że w przypadku dla nieskończoności ujemnej mianownik działa tak:
√x2+1 = |x|√1+1/x2 = −x√1+1/x2 i z tąd ujemny znak
ale przecież |x| może być tylko dodatni , dlatego nie rozumiem czemu w tym wypadku |x|=−x
anyone?
25 lis 19:46
aniabb: skoro jak piszesz x→−∞ to |x| = −x
25 lis 19:48
m4k: looooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooool
jak mogłem tego nie zauważyć


!


przecież to def. wart. bezwzględnej XOOOO !
25 lis 20:03