para
Monika: wskaż pary przeciwnych kątów skierowanych?
340o i 20o
20o=340o+(−1)*360o
340o=−20o+1*360o
kąty nie są przeciwne?
25 lis 18:29
Basia: nie są; przeciwne to 340 i −20 albo −340 i −20
25 lis 19:07
Monika: są?
25 lis 19:19
Monika:
25 lis 19:42
Monika: proszę o odp
25 lis 19:55
Monika:
25 lis 20:04
aniabb: Basia napisała : nie są ; przeciwne to 340 i −20 albo −340 i −20
25 lis 20:06
Monika: A NP. 867{o} i −147
o
867
o= 147
o+2*360
−147
o= 213
[o] −1*360
jak spr czy są to kąty przeciwne

25 lis 20:51
Basia:
albo −340 i +20 (minus zbędny)
25 lis 20:54
Monika:
25 lis 20:57
Basia:

kąty skierowane przeciwne to takie, które mają to samo ramię ale są przeciwnie skierowane
np. 90 i −270; 120 i − 240; 60 i −300 itd.
na rysunku α i β to kąty skierowane przeciwne
867 i −147 nie mają tego samego ramienia
25 lis 21:03
Monika: no ale jak 360
o−213
o=147
o
a 867
o=147
o+2*360
o
25 lis 21:08
Basia:

a co ma piernik do wiatraka ?
α=867 = 2*360 + 147
β= −147 to −147 i tyle
widzisz tu wspólne ramię ?
25 lis 21:12
Monika:

mi tak wyszło!
25 lis 21:27
Basia: niebieski kąt zaznaczony przez Ciebie ma 2*360+ 213 = 933
a nie 876
25 lis 21:30