matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg geometryczny
mikołaj:
−2
47
W ciągu geometrycznym a
n
=12*(
)
n
pewien wyraz jest równy −1
.Który to wyraz ?
3
81
47
mam to −1
podstawić w miejsce n ? Jak to będzie wygladało pomożecie ?
81
25 lis 18:29
aniabb:
podstawić w miejscwe a
n
i wyliczyć n
25 lis 18:31
aniabb:
−2
128
12(
)
n
= −
3
81
−2
32
(
)
n
= −
3
243
n=5
25 lis 18:32