Czy istnieje f.liniowa , którek wykres
smerf: czy istnieje funkcja liniowa,której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej stałej?
odpowiedź uzasadnij proszę o pomoc
25 lis 18:27
PW: Funkcja stała ma wykres równoległy do osi Ox.
Prostopadła do niej prosta jest prostopadła do osi Ox.a więc nie może być wykresem żadnej
funkcji, bo ...
26 lis 09:12
aniabb: ale ma wzór x=a
26 lis 09:15
PW: No dobrze, ale pytanie było: "czy istnieje funkcja liniowa". Odpowiedź brzmi "nie".
To coś, co „ma wzór x=a” to zbiór punktów płaszczyzny {(x,y): x=a∧y∊R} (x stale równy a, zaś y
− dowolny, zwyczajowo pomija się to "y dowolny", co nie wiedzieć czemu powoduje pewne kłopoty
ze zrozumieniem).
Oczywiście drażnię się z Tobą, aniubb, bo Ty wiesz, ale smerf nie wiedział, i Twoja
odpowiedź może go zmylić. Powiedzmy więc jak dziecku: prostopadła do osi Ox nie może być
wykresem funkcji, bo jednemu x przyporządkowane by było nieskończenie wiele y, a w definicji
funkcji jest "każdemu x dokładnie jeden y".
26 lis 11:36