Oblicz pochodną
Mwr: Można prosić o pomoc? Oblicz 1 i 2 pochodną:
x/lnx
1 wyjdzie chyba lnx−1/(lnx)2
jak z tego obliczyć drugą? Proszę o rozwiązanie
25 lis 18:24
aniabb: tak samo jak pierwszą
25 lis 18:25
Mwr: ta tylko, że wychopdzi taki długaśny wynik a musze sprawdzić czy ta druga pochodna jest większa
od zera:(
25 lis 18:27
25 lis 18:28
aniabb: rozbij na 2 ułamki

1/lnx − 1/(lnx)
2 i każdy oddzielnie
25 lis 18:29
bcd:
| | | 1 | | 1 | |
| *ln2x−2lnx* |
| (ln −1) | | x | | x | |
| | x | | ln2x−2lnx*(lnx−1) | |
y'' = |
| * |
| = |
| = |
| | ln4x | | x | | ln4x | |
| | lnx−2*(lnx−1) | | 2 − lnx | |
= |
| = |
| |
| | ln3x | | ln3x | |
25 lis 18:30
bcd:
w mianowniku uciekło x
25 lis 18:32
Mwr: z tego pierwsze ułamka wyjdzie −1/x/lnx2 a z drugiego −2lnx1/x/lnx4 i mały problemnik bo co
dalej?
25 lis 18:40
Mwr: sorki muszę doczytać bo nie odświeżyłem strony
25 lis 18:41
bcd:
Masz już wszystko
| | ln2x−2lnx*(lnx−1) | | lnx−2(lnx−1) | | 2 − lnx | |
y'' = |
| = |
| = |
| |
| | xln4x | | xln3x | | xln3x | |
25 lis 18:43
Mwr: dziękuje za pomoc
25 lis 19:08