wielomiany
Kara: Proszę o rozwiązanie :
Rozwiąż równanie:
b. x3−2x2−9x−18=0
c. x3−√2x2−9x+3√18=0
d. 3x3+x2+48x+16=0
e. x4+6x3−x−6=0
f. x4−3x3+8x=24
g. x5−9x3+8x2=72
h. 7x5−4x4−7x+4=0
25 lis 18:19
bcd:
Najpierw pokaż Twoje rozwiązania
25 lis 18:20
Beti: wszystkie równania rozwiązujesz grupując wyrazy i wyłączając wspólny czynnik z każdej grupy(na
początek).
25 lis 18:20
abc: pierwszy zle przepisalas
25 lis 18:21
Kara: b. x3−2x2−9x+18=0
x2(x−2)−9(x+2)=0
(x2−9)(x−2)(x+2)=0
(x−3)(x+3)(x−2)(x+2)=0
x{3,−3,2,−2}
to zrobiłam , mam tez zrobiony przykład c a wiec x{3,−3,√2
ale dalej juz nie wiem jak to zrobic
25 lis 18:28
Kara: przykład d wyszedł mi jakis dziwny , prosze nawet tylko o same odpowiedzi...
25 lis 18:29