Rozwiązywanie równań trygonometrycznych
Karolina: rozwiąż równanie:
Ja robię tak:
I teraz stosuję wzór skróconego mnożenia:
| | 4π | | 4π | |
Z tego wychodzi mi x=− |
| +4kπ ⋁ x= |
| +4kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | 2π | | 2π | |
A w odpowiedziach jest x= |
| +4kπ ⋁ x=− |
| +4kπ |
| | 3 | | 3 | |
Co robię źle
25 lis 18:04
abc: cos(2a) = 2cos2(a) − 1
blad w pierwszej linijce
25 lis 18:06
Karolina: Ale w przykładzie jest 2cosx, a nie cos2x..
25 lis 18:09
abc: i wzoru skroconego mnozenia tez nie zastosujesz, przyjmij, ze np. t = cos(x/2) i wtedy rozwiaz
rownanie kwadratowe
25 lis 18:10
Skipper:
cosx=cosx/2−sin2x/2=2cos2x/2−1
zatem
2(2cos2x/2−1)+3= ...
25 lis 18:11
ZKS:
| | x | |
cos(x) = 2cos2( |
| ) − 1 więc |
| | 2 | |
| | x | | x | |
4cos2( |
| ) − 2 + 3 = 4cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
25 lis 18:12
abc: no tak, 2cos(x) = 2*(2cos2(x/2) − 1) = 4cos2(x/2) − 2,
heh nie pomyslalem, teraz to rzeczywiscie zastosujesz wzor skroconego mnozenia:
(2cos(x/2) − 1) = 0
25 lis 18:12
abc: (2cos(x/2) − 1)
2 = 0
25 lis 18:13
Karolina: Dzięki bardzo, wyszło mi prawidłowo

a jeżeli mam takie równanie:
cos
4x−sin
4x=sin4x
Ja robię tak:
(cos
2x)
2−(sin
2x)
2=sin4x
(cos
2x−sin
2x)(cos
2x+sin
2x)=sin4x
cos
2x−sin
2x=sin4x
cos2x=sin4x
No i zatrzymuję się tutaj i nie potrafię dalej..
25 lis 18:35
abc: sin(4x) = sin2(2x) = 2sin(2x)cos(2x)
25 lis 18:42
Karolina: czyli wychodzi cos takiego:
cos2x=2sin2xcos2x
| | π | | kπ | |
a w odpowiedziach jest jeszcze trzecie rozwiązanie: x= |
| + |
| |
| | 4 | | 2 | |
Skąd wzięło się to trzecie rozwiązanie?
25 lis 18:51
abc: na pewno ma to jakis zwiazek z tym, ze:
cos2x = 0 dla x = pi/4 + k*pi/2
25 lis 19:00
Karolina: aa, juz rozumiem, dzięki : ))
a mogę prosic o pomoc w jeszcze jednym przykładzie? : )
Zrobiłam tylko tyle, korzystając ze wzoru skróconego mnożenia:
| | x | | x | | x | | x | | 5 | |
(sin2 |
| +cos2 |
| )2−2sin2 |
| cos2 |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 8 | |
Ale nie mam pojęcia co dalej..
25 lis 19:09
ZKS:
| | 2 | | 3 | | 2 | | √3 | |
sin2( |
| x) = |
| ⇒ sin( |
| x) = ± |
| |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 2 | |
25 lis 19:12
Karolina: | | 1 | | 2 | | 3 | |
a skąd wzięło się |
| sin2( |
| x)= |
| ? |
| | 2 | | 3 | | 8 | |
25 lis 19:14
ZKS:
Z głowy.
| | x | | x | | 1 | | x | | x | |
2sin2( |
| )cos2( |
| ) = |
| * 4sin2( |
| )cos2( |
| ) = |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| 1 | | x | | x | | 1 | | 2 | |
| (2sin( |
| )cos( |
| ))2 = |
| sin2( |
| x) |
| 2 | | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 5 | |
1 − |
| sin2( |
| x) = |
| |
| | 2 | | 3 | | 8 | |
25 lis 19:16
Karolina: Kurde, jeszcze z jednym zadaniem mam problem.
sinxsin2x=cosxcos2x
Jeżeli pomnożę przez −2 to po lewej stronie bedę miała fragment cosx−cosy, ale co z drugą
stroną równania?
25 lis 20:03
ZKS:
cos(x)cos(2x) − sin(x)sin(2x) = 0
cos(x + 2x) = 0
cos(3x) = 0
Wykorzystany wzór
cos(x)cos(y) − sin(x)sin(y) = cos(x + y)
25 lis 20:08