zad.
Aga: Dana jest funkcja kwadratowa y= (m+2)x2+(3m−2)x+1. Wyznacz w zależności od parametru m wzór
funkcji g(x)= 1 x1 + 1 x2 gdzie x1 , x2 są różnymi miejscami zerowymi funkcji f.
Podaj dziedzinę i zbiór wartości funkcji g.
25 lis 17:53
Aga: wzór funkcji g = −3m+2
i nie wiem jak wyznaczyć dziedzinę i zbiór wartości
25 lis 17:54
gk18: Czy to nie jest przypadkiem zadanie z tegorocznej matury rozszerzonej z operonem?
25 lis 18:03
Aga: tak to zadanie z tegorocznej matury
25 lis 18:09
gk18: | | 1 | | 1 | |
tam chyba bylo g(x)= |
| + |
| ale wzór funkcji masz zapisany dobrze. |
| | x1 | | x2 | |
Teraz będą potrzebne założenia, aby dana funkcja była kwadratowa i miała dwa różne miejsca
zerowe. Tak więc
1) m+2≠0
2) Δ>0
Część wspólna 1) i 2) będzie dziedziną funkcji
25 lis 18:17
Aga: a zbiór wartości?
25 lis 18:17
Aga: proszę o pomoc
25 lis 18:37
Eta:
| | 2 | |
D= (−∞, −2) U (−2, − |
| )U (2,∞) |
| | 9 | |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
f(−2)= 6+2=8 f(2)= −6+2= −4 f(− |
| )= |
| +2= |
| |
| | 9 | | 3 | | 3 | |
| | 8 | |
to ZW= (−∞, −4) U( |
| , 8)U(8,∞) |
| | 3 | |
25 lis 18:50
Aga: dziekuję
25 lis 18:52