matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
Vizer:
Mam do policzenia granicę ciagu :
log
n
(n
4
+1)
lim
n−>
∞
log
n
(n
2
+1)
Nie wiem jak to dobrze ograniczyć do użycia tw. 3 ciągów, chyba, że można to jakoś inaczej zrobić. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc
25 lis 17:52
Basia:
może tak: 4= log
n
n
4
< log
n
(n
4
+1) ≤ log
n
(2n
4
) = 4log
n
(2n) = 4(1+log
n
2) 2= log
n
n
2
< log
n
(n
2
+1) ≤ log
n
(2n
2
) = 2log
n
(2n) = 2(1+log
n
2)
4
4(1+log
n
2)
≤ ....... ≤
2(1+log
n
2)
2
2
≤ .... ≤ 2(1+log
n
2)
1+log
n
2
2
1
≤ ..... ≤ 2(1+
)
1
1+
log
2
n
log
2
n
log
2
n → +
∞
1
→ 0
log
2
n
2
≤ ......≤ 2(1+0)
1+0
25 lis 18:11