Trygonometria
Piotr: Oblicz a−b gdy a=sin
4α+cos
4α, b= 1−4sin
2α cos
2α dla α=60
Proszę o rozwiązanie tego przykładu
25 lis 17:41
abc: a − b = sin4(a) + cos4(a) − 1 + 4sin2(a)cos2(a)
a − b = [sin2(a) + cos2(a)]2 − 2sin2(a)cos2(a) − 1 + 4sin2(a)cos2(a)
a − b = 1 − 2sin2(a)cos2(a) − 1 + 4sin2(a)cos2(a)
a − b = 2sin2(a)cos2(a)
a − b = sin(2a)2/2
a − b = sin(120)2/2
a − b = sin(180 − (60))2/2
a − b = sin(60)2/2
a − b = 3/8
25 lis 17:53
pigor: ..., no to np.tak :
a−b= sin
4α+cos
2α−1+4sin
2αcos
2α= (sin
2α+cos
2α)
2+2sin
2αcos
2α−1=
= 1
2+2sin
260
ocos
260
o−1= 1+2*
34*
14−1=
38 . ...
25 lis 17:57
Piotr: Dziękuje
25 lis 18:02
bcd:
a − b = sin
4α + cos
4α − 1 + 2sin
2α cos
2α + 2sin
2α cos
2α =
= (sin
2α + cos
2α)
2 − 1 + 2sin
2α cos
2α = 1 − 1 + 2sin
2α cos
2α =
| | 3 | | 1 | | 3 | |
= 2 * (sin260) * (cos260) = 2 * |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 8 | |
25 lis 18:03