x?
nikoś.: czy 3√x3 to bedzie x czy |x| ?
25 lis 17:20
ZKS:
x.
25 lis 17:21
nikoś.: a czemu nie |x| ? Przeciez √x2 = |x|
25 lis 17:29
ZKS:
A czy (−1)3 = −1 czy 1?
25 lis 17:36
nikoś.: aha, czyli jezeli x jest ujemny, to dla
√x2 = |x| a dla
3√x3 = x, zgadza się?
25 lis 17:39
ZKS:
Tak. Więc 8√x8 = ? 5√x5 = ?.
25 lis 17:43
ZKS:
Znaczy nie jak x jest ujemny źle sobie wytłumaczyłeś.
25 lis 17:44
nik: no właśnie, to weź mi napisz jak będzie w tych dwóch przypadkach jak x jest <0 a jak będzie jak
x > 0
25 lis 17:45
ZKS:
To nie zależy od x tylko od stopnia potęgi i pierwiastka. Jeżeli mamy potęgę i pierwiastek
parzystego stopnia to |x| jeżeli potęga i pierwiastek nie parzystego stopnia to x.
Czyli 6√x6 = ? 9√x9 = ?
25 lis 17:49
nik: |x| oraz x
25 lis 17:54
ZKS:

.
25 lis 17:59