wartosc bezwzgledna
Olga: czy mógłby mi ktoś sprawdzić to zadanie?
zbadać dla jakich wartości parametru a równanie Ix−1I=a2 − 4a−2 ma dwa pierwiastki dodatnie.
i mi wyszlo: a∊(2− √7 , 2− √6) ∪ (2+ √6, 2+ {7})
25 lis 17:13
Olga: sprawdzi mi ktos
25 lis 17:20
abc: żeby 2 pierwiastki byly dodatnie musi zachodzić nierówność:
a2 − 4a − 2 > 1
a ε (−niesk; 2 − sqrt(7)) ∪ (2 + sqrt(7); +niesk)
tak mi sie wydaje
25 lis 17:23
Olga: |x− 1| ma dwa rozwiązania dodatnie tylko dla 0 < a < 1 z wykresu to wzielam
25 lis 17:25
Olga: i pomiedzy 0 i 1 podstawilam ta nierownosc i rozwiazalam dwie nierownosci kwadratowe
25 lis 17:27
ZKS:
abc według Twojego rozwiązania a = 5 spełnia warunki zadania sprawdźmy.
|x − 1| = 25 − 20 − 2
|x − 1| = 3
x − 1 = 3 ∨ x − 1 = −3
x = 4 ∨ x = −2
Dwa rozwiązania jedno dodatnie drugie ujemne.
25 lis 17:28
pigor: ...no to np. tak : warunki zadania spełnia nierówność :
0< a2−4a+4−6 <1 ⇔ 0< (a−2)
2−6 <1 ⇔ 6< (a−2)
2 < 7 ⇔
√6< |a−2| <
√7 ⇔
⇔ (a−2< −
√6 ⋁ a−2 >
√6) i ( −
√7< a−2<
√7) ⇔
⇔ (a< 2−
√6 ∨ a >2+
√6) i (2−
√7< a< 2+
√7) ⇔
⇔
x∊ (2−√7; 2−√6) U (2+√6; 2+√7) . wyszło mi to samo . ...
25 lis 17:29
Olga: dzieki
25 lis 17:30
abc: rzeczywiscie, moj blad, przepraszam

zalozmy, ze m = a
2 − 4a − 2
|x − 1| = m, m > 0 ∧ x > 0
x − 1 = m ∨ x − 1 = −m
x = m + 1 ∨ x = −m + 1
m + 1 > 0 ∧ −m + 1 > 0
m ε (−1, 1) ∧ m > 0 ⇔ m ε (0, 1)
25 lis 17:39