wielomianki :)
PuRXUTM: | | 16 | |
Dla jakich wartości parametru m jedno z rozwiązań równania |
| x2−6mx+m2=0 jest |
| | m2 | |
sześcianem drugiego rozwiązania? Znajdź te rozwiązania.
25 lis 16:52
ZKS:
x1 = x23
Teraz wzory Viete'a:
x1x2 = x24
25 lis 16:59
PuRXUTM: sprytne
| | m3 | | m3 | | m | | m | |
no i wychodzi mi x1= |
| v x1=− |
| , x2= |
| v x2=− |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | | 2 | |
ale jak zrobić to "Dla jakich wartości parametru m jedno z rozwiązań równania jest sześcianem
| | 4 | | 4 | |
drugiego" ? obliczyłem dla jakim m ma w ogóle pierwiastki (m∊(−∞;− |
| ) U ( |
| ;+∞) ale |
| | 3 | | 3 | |
co dalej nie mam pojęcia...
25 lis 17:08
ZKS:
| 16 | | m2 | | m2 | |
| * |
| − 6 * |
| + m2 = 0 |
| m2 | | 4 | | 2 | |
4 − 3m
2 + m
2 = 0 ⇒ m = ±
√2
25 lis 17:09
PuRXUTM: aha, na to bym nie wpadł... widzę że jeszcze dużo pracy przede mną, widziałeś próbną maturę ?
Jak ją oceniasz
25 lis 17:13
PuRXUTM: | | m2 | | m | |
a nie masz czasem błędu w 2 linijce ? masz |
| a mi wydaje się że ma być |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 lis 17:18
Eta:
m≠0 ( to jasne

Rozpatrz najpierw przypadek, gdy
1
o x=1 v x=−1 bo wtedy 1
3=1 v (−1)
3=−1
i wyznacz "m"
2
o Δ>0
| | c | | c | |
x1*x2= |
| ⇒ x1*(x13)= |
| |
| | a | | a | |
i z górki .......
25 lis 17:18
ZKS:
Widziałem ją tak trzy po trzy nie była zbyt trudna. A Ty jak siebie oceniasz wynik mniej więcej
ile?
25 lis 17:19
PuRXUTM: 60−70% max ale spaściłem bo mogło być więcej

ogólnie wydaje mi się że była za łatwa np, to
zadanie z wielomianami banalne w porównaniu z tym co teraz z Tobą liczę
25 lis 17:21
ZKS:
W maju będzie > 80% jeżeli będziesz systematycznie przerabiał zadania.

To i tak dobry wynik
pamiętam ile ja miałem na próbnej.
25 lis 17:24
PuRXUTM: no chciałbym tak koło 90 %, kurde chciałbym iść na matematykę stosowaną, ale widzisz jaki ze
mnie nieogar, nie wiem co to będzie...
25 lis 17:26
PuRXUTM: Dobra chyba sobię zrobię teraz przerwę, wpadnę jeszcze może wieczorem

Dzięki Wielkie za pomoc
25 lis 17:32
ZKS:
To rób dużo zadań a 90% będzie jak nic.
25 lis 17:32
PuRXUTM: mógłbym jeszcze raz Eto, albo inną osobę prosić o wytłumaczenie, bo nie ogarniam...
| | 4 | | 4 | |
zrobiłem założenie że Δ>0 i m≠0 i wyszło mi z tego że m∊(−∞;− |
| ) U ( |
| ;+∞) |
| | 3 | | 3 | |
później przy zastosowaniu wzorów Viete'a doszedłem do tego że m=
√2 v m=−
√2
to należy do tej dziedziny napisanej wyżej
czyli że odpowiedzią na pytanie dla jakich m jest odpowiedź m=
√2 v m=−
√2
| | m | |
a miejsca zerowe mam wyliczyć z równania x2= |
| ? Bo trochę to skomplikowane... |
| | 2 | |
25 lis 23:00
PuRXUTM: 
Proszę
25 lis 23:15
PuRXUTM: dobra muszę lecieć, kolorowych snów wszystkim
25 lis 23:25
ZKS:
Tak wystarczy wstawić to w miejsce m.
25 lis 23:25
PuRXUTM: dzięki ZKS
25 lis 23:27
ZKS:
Chyba że wolisz wstawić do równania te m i później liczyć Δ , x1 , x2 jak kto woli.
25 lis 23:27
ZKS:
Nie ma za co proszę bardzo.
25 lis 23:28