Zbiory
Problem: Mam nadzieje że ktos mi pomoże
Który z podanych zbiorów jest zbiorem dwuelementowym, a który jest zbiorem pustym?
A − zbiór liczb rzeczywistych, których kwadrat jest równy 8
B − zbiór liczb rzeczywistych, których sześcian jest równy 8
C − zbiór liczb wymiernych, których kwadrat jest równy 9
D − zbiór licz całkowitych, których sześcian jest równy 9
i jeszcze jedno:
Wyznacz zbiory A u B, A n B, A\B i B\A.
a) A = {3,4,5}, B = {1,2,3}
b) A = {3,4,8,9} B = {3,9}
25 lis 16:49
kar: D− zbiór pusty bo nie ma takiej liczby całkowitej której sześcian jest równy 9
A u B− to jest suma czyli wypisujesz wszystkie liczby
A n B− to jest iloczyn czyli część wspólna więc wypisujesz liczby które pojawiają sie w obu
zbiorach
A\B− to jest odejmowanie czyli wypisujesz to co jest w A a nie ma w B
B\A−wypisujesz to co jest w B a nie ma w A
25 lis 17:06
konrad: 1.
A,C − dwu
D − pusty
25 lis 17:07
kar: a dlaczego A i C jest dwuelementowy?
25 lis 17:14