matematykaszkolna.pl
Znajdź negacje wyrażeń Lidia: Witmam mały problem, z poniższymi przykładami: 1. a¬b + ¬ab 2. a¬b + ¬a(b + ¬a¬b ) 3. (x+ ¬y + z)(¬x + ¬z)(x+y) Pierwszy przykład ruszyłam do tej postaci: ¬(a¬b + ¬ab ) = ¬(a¬b)* ¬(¬a*b) = (¬ab)* (a*¬b) = ? Dalej mogę to wymnożyć przez siebie? Na 2 i 3 nie mam pomysłu jak Pozdrawiam, z góry dzięki emotka
25 lis 16:44
Basia: pierwszy też nie jest dobrze ~[a~b+~ab] = [~(a~b)]*[~(~ab)] = (~a+b)*(a+~b) = ~a*a + ~a*~b + b*a + b*~b = 0 + (~a)*(~b) + a*b + 0 = (~a)*(~b) + a*b (2) i (3) tak samo; krok po kroku ~[a*~b + ~a*(b+~a*~b)] = [~(a*~b)]*[~(~a*(b+~a*~b))] = [~a+b]*[a+~(b+~a*~b)] = [~a+b]*[a+~b*~(~a*~b)] = [~a+b]*[a+~b*(a+b)] = [~a+b]*[a+(~b)*a+(~b)*b] = [~a+b]*[a+(~b)*a+0] = [~a+b]*[a + (~b)*a] = (~a)*a + (~a)*(~b)*a + b*a + b*(~b)*a = 0+0+a*b+0 = a*b kombinuj dalej
25 lis 19:28
Zbyszek: Baśka jesteś zajebista
25 lis 22:41
Lidia: W pierwszym musiałam źle przepisać, dzięki za wytłumaczenie 2 przykładu. Natomiast probowałam robić przykład 3 i doszłam do tego momentu ¬((x+¬y+z)(¬x+¬z)(x+y))=¬(x+¬y+z)+¬(¬x+¬z)+¬(x+y)=(¬xy¬z)+(xz)+(¬x¬y)
25 lis 22:43
Lidia: Ma ktoś jakiś pomysł jak dalej można to rozwiązać na jutro muszę ten przykład zrobić ?
26 lis 00:02
Basia: dobrze jest i nic więcej raczej nie da się zrobić
26 lis 00:08
Lidia: dzięki wielkie emotka
26 lis 00:17