Znajdź negacje wyrażeń
Lidia: Witmam mały problem, z poniższymi przykładami:
1. a¬b + ¬ab
2. a¬b + ¬a(b + ¬a¬b )
3. (x+ ¬y + z)(¬x + ¬z)(x+y)
Pierwszy przykład ruszyłam do tej postaci:
¬(a¬b + ¬ab ) = ¬(a¬b)* ¬(¬a*b) = (¬ab)* (a*¬b) = ? Dalej mogę to wymnożyć przez siebie?
Na 2 i 3 nie mam pomysłu jak

Pozdrawiam, z góry dzięki
25 lis 16:44
Basia: pierwszy też nie jest dobrze
~[a~b+~ab] = [~(a~b)]*[~(~ab)] =
(~a+b)*(a+~b) = ~a*a + ~a*~b + b*a + b*~b =
0 + (~a)*(~b) + a*b + 0 = (~a)*(~b) + a*b
(2) i (3) tak samo; krok po kroku
~[a*~b + ~a*(b+~a*~b)] =
[~(a*~b)]*[~(~a*(b+~a*~b))] =
[~a+b]*[a+~(b+~a*~b)] =
[~a+b]*[a+~b*~(~a*~b)] =
[~a+b]*[a+~b*(a+b)] =
[~a+b]*[a+(~b)*a+(~b)*b] =
[~a+b]*[a+(~b)*a+0] =
[~a+b]*[a + (~b)*a] =
(~a)*a + (~a)*(~b)*a + b*a + b*(~b)*a = 0+0+a*b+0 = a*b
kombinuj dalej
25 lis 19:28
Zbyszek: Baśka jesteś zajebista
25 lis 22:41
Lidia: W pierwszym musiałam źle przepisać, dzięki za wytłumaczenie 2 przykładu. Natomiast probowałam
robić przykład 3 i doszłam do tego momentu
¬((x+¬y+z)(¬x+¬z)(x+y))=¬(x+¬y+z)+¬(¬x+¬z)+¬(x+y)=(¬xy¬z)+(xz)+(¬x¬y)
25 lis 22:43
Lidia: Ma ktoś jakiś pomysł jak dalej można to rozwiązać na jutro muszę ten przykład zrobić

?
26 lis 00:02
Basia: dobrze jest i nic więcej raczej nie da się zrobić
26 lis 00:08
Lidia: dzięki wielkie
26 lis 00:17