wielomian
Saizou : jak wyznaczyć pierwiastki wielomianu
x4+10x3+35x2+50+25
bo mi same dziwactwa wychodzą
25 lis 16:37
Saizou : znaczy się
x4+10x3+35x2+50x+25
25 lis 16:38
ICSP: ja bym go na czynniki rozłożył
25 lis 16:39
ICSP: x4 + 10x3 + 35x2 + 50x + 25 = (x2 + 5x + 5)2
25 lis 16:41
Saizou : tylko jak to zrobić
ICSP, bo właśnie z tym mam problem
25 lis 16:42
Saizou : cwaniak
25 lis 16:42
Eta:
(x2+5x+5)2
25 lis 16:43
ICSP: dalej już sobie poradzisz czy mam policzyć do końca
25 lis 16:43
Saizou : ale mi właśnie chodzi o moment, w którym zauważyłeś wzór, a czy można jakoś inaczej
25 lis 16:45
ICSP: Można grupować do wzoru
Można z gotowych wzorów
Można metodą Ferrariego
Można schematem Hornera
Można dzielić wielomian
Można graficznie
Można bisekcją
Można metodą siecznych Newtona
25 lis 16:47
ZKS:
Można tak:
x4 + 10x3 + 25x2 + 10x2 + 50x + 25 =
(x2 + 5x)2 + 10(x2 + 5x) + 25 =
x2 + 5x = t
t2 + 10t + 25 = 0
(t + 5)2 = 0
(x2 + 5x + 5) = 0
25 lis 16:50
Saizou : widzę że pan
ICSP ma dzisiaj dobry humorek

to pomóż mi z grupowaniem
25 lis 16:50
ZKS:
Na samym końcu zabrakło mi kwadratu
(x2 + 5x + 5)2 = 0
25 lis 16:50
Saizou : dziękuję niewidzialny panie ZKS
25 lis 16:51
ZKS:
Mi nie masz za co dziękować to
ICSP i
Eta napisali Ci.

Ale proszę bardzo nie ma za
co.
25 lis 16:53
Eta:
x4+5x3+5x2 +5x3+25x2+25x + 5x2+25x+25=...........
25 lis 16:54
Saizou : to dziękuję wszystkim, którzy w tym poście pisali

dla
Ety

dla
ICSP'na
a
ZKS chcesz coś

może
25 lis 16:55
ZKS:
Może być Whisky albo coś słodkiego.
25 lis 17:01
Saizou : może być tort

25 lis 17:05
ZKS:
Oczywiście dziękować za niego.
25 lis 17:07