Dowód twierdzenia rachunku zbiorów
:): Czy można tak rozpisać dowód twierdzenia rachunku zbiorów?
(A ∪ B)\B = A
(A ∪ B)]B => (x∊A lub x∊B) i x∉B => x∊A => A
Czy to dobre rozumowanie i zapis? Bo wykorzystując prawa rachunku zbiorów się nie da chyba.
Inny przykład wiem jak:
A\(A ∩ B) = A\B
A\(A ∩ B) = (A\A) ∪ (A\B) = 0 ∪ A\B = A\B
Ale tego pierwszego się tak nie da prawda? Jeśli się da proszę o naprowadzenie
25 lis 15:54
:): Może jednak ktoś podpowie czy dobrze to rozpisałam?
25 lis 16:38
michał: (AuB) \ B = A
x∊(AuB) ∧ x∉B ⇔ (x∊A ∨ x∊B) ∧ x∉B ⇔ (x∊A ∧ x∉B) ⇔ x∊A\B ⇒ A\B
Podaj odpowiedni kontrprzykład
25 lis 16:42
michał: b) A\(AnB) = A\B
x∊A ∧ ¬(x∊A ∧ x∊B) ⇔ x∊A ∧ (x∉A ∨ x∉B) ⇔ (x∊A ∧ x∉A) ∨ (x∊A ∧ x∉B) ⇔ ⊥ ∨ x∊A\B ⇒ A\B
25 lis 16:51
Godzio:
2 uwagi:
1. Zero komentarzy
2. Zero równoważności (tylko implikacje ⇒), a to nie dowodzi równości zbiorów
25 lis 16:54
michał: Godzio do kogo ten post? Jeżeli do mnie to akurat wszystkie przekształcenia są równoważne
dlatego znak ⇔.
25 lis 16:55
Godzio:
Oczywiście do : )
25 lis 16:57
michał: ok
25 lis 16:57
:): Dziękuję za odpowiedzi, rozjaśniło mi się to już, tylko nie rozumiem za bardzo o co chodzi z
tym kontrprzykładem? I czy można to rozpisywać bez x tak jak zrobiłam ten drugi przykład? Bo
tak czasem jest łatwiej
25 lis 17:01
michał: sam kontrprzykład u nie wszystkich ćwiczeniowców przechodzi, no chyba, że chcesz
http://kwejk.pl/obrazek/560572 
Ogólnie Twoje rozpisania są błędne.
25 lis 17:08
:): Dzięki za grzyba

Myślałam, że tak można, bo robili na tablicy w ten sposób, nawet taki sam
przykład mam.
25 lis 17:20
michał: napisałem − w zależności od prowadzącego ćwiczenia.
25 lis 17:24