matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Arek:
(1 + 1/2 ) * (1+ 1/3) * (1+1/4)*(1+1/5)*...*(1+1/2009)*(1+1/2010) czyżby to szereg geometryczny czy jakoś tak ? na maturze tego chyba nie ma, ale warto wiedzieć o co tu chodzi..wyjaśni ktoś jak to rozwiązać ?
25 lis 15:34
Basia:
3
4
5
2010
2011
=
*
*
*......*
*
2
3
4
2009
2010
prawie wszystko się poskraca i zostanie tylko
2011
=
= 1005
1
2
2
25 lis 15:40