Ciągłość funkcji
???: Zbadać ciągłość funkcji zadanych za pomocą wzorów:
2 gdy x=0 lub x=+−2
f(x)= 4−x2 gdy 0<|x|<2
4 gdy |x|>2
Ja to zrobiłem tak:
wziąłem pod uwagę znaki czyli < − lewo i > − prawo
i zrobiłem to tak:
lim lim
x−>0− f(x}= x−>0− (4−x2) = 4− 02=4
lim lim
x−>0+ f(x) x−>0+ 4 = 4
lim lim
x−>2− f(x) = x−>2− (4−x2) 4−22 = 4−4=0
lim lim
x−>2+ f(x) x−>2+ 4 =4
Odpowiedź jest {−2,0,2} nie wiem dlaczego...
A wie ktoś jak zrobić to:
−1 gdy x<0
f(x) = sgn x:= 0 gdy x=0
1 gdy x>0
co to jest sgn. Bardzo proszę o rozwiązanie. Rozwiązanie tutaj to wszystko oprócz zera jak to
mam rozumieć?
25 lis 15:26
Aga1.:

Masz definicję funkcji f(x). signum w skrócie sgnx inaczej znak x.
A oto jej wykres.
25 lis 15:32
???: Dobrze ale prosiłbym po kolei> Proszę o wyjaśnienie 1...
25 lis 15:35
Aga1.:

Wykres pierwszej funkcji
25 lis 15:39
Aga1.: I teraz powie4dz, kiedy funkcja jest ciągła w np. punkcie 2.
Liczysz granice jednostronne.
lim x→2−f(x)=2
limx→2+f(x)=4
granice jednostronne nie są równe, więc funkcja nie m granicy w punkcie 2 i dalej nie ma co
liczyć i odp. Funkcja nie jest ciągła w 2.
25 lis 15:45
Aga1.: limx→0+f(x)=limx→0−f(x)=4
Istnieje granica w x=0 i wynosi 4, ale f(0)=2 i nie istnieje granica, bo granica nie równa się
wartości funkcji w 0.
Aby funkcja była ciągła w punkcie to wszystkie wyniki muszą być takie same.
25 lis 15:50
Aga1.: Dopisz ostatnie obliczenia
limx→−2−f(x)
i dalej
25 lis 15:52
???: ale tam w pierwszym przykładzie pisze że jest ciągła w −2,0 i 2 chyba

kurde już nic nie
czaje
jest ciągła dla x należącego do rzeczywistych {−2,0,2}
A w tym drugim co mam liczyć?
25 lis 16:26
Aga1.: A może jest tak
Funkcja jest ciągła dla x∊R−{−2,0,2} ?
25 lis 16:34
???: X∊R{−2,0,2}
Proszę o wyjaśnienie
25 lis 18:41