nierównosc
05dddd: Rozwiaż nierównosc : Ix2−xI − Ix−5I ≤ 3
25 lis 15:24
05dddd: prosze o rospisanie
25 lis 15:34
asdf: x
2 − x = 0
x(x − 1) = 0
x − 5 = 0
x = 5
x = 0, x = 1, x = 5
x∊ (−inf;0>
x
2 − x − (−x + 5) ≤ 3
x
2 − x + x − 5 ≤ 3
x
2 ≤ 8
|x| ≤ 2
√2
x≤ 2
√2
x≥ − 2
√2
x∊ <−2
√2;2
√2>
x∊(−2√2;0>
x ∊ (0;1>
x
2 − x − (−x + 5) ≤ 3
x
2 − x + x − 5 ≤ 3
x
2 ≤ 8
|x|≤ 2
√2 ⇒ x∊<−2
√2;2
√2>, część wspólna tego przedziału to:
(0;1>
x ∊ (1;5>
x
2 − x − (−x + 5) ≤ 3
x
2 − x + x − 5 ≤ 3
x
2 − 5 ≤ 3
x
2 ≤ 8
x∊ <−2
√2;2
√2>, część wspólna tego przedziału to
(1;2√2>
x∊ (5;
∞)
x
2 − x − x − 5 ≤ 3
x
2 − 2x − 8 ≤ 0
(x − 4)(x − 2) ≤ 0, x∊ <2;4>, brak części wspólnej tych dla przedziału x∊ (5;
∞)
ODP:
x∊<−2√2;2√2>
Tylko nie wiem czy jest to dobrze, fajnie jakby ktoś to sprawdził
25 lis 15:37
asdf: dla x ∊ (0;1> mam źle policzone, powinno być:
−x2 + x − (−x + 5) ≤ 3
−x2 + x + x − 5 ≤ 3
−x2 + 2x − 8≤ 0
z tego wynika, że x∊ R, czyli cały przedział jest rozwiązaniem (0;1>
teraz chyba lepiej
25 lis 15:41
05dddd: dzieki< sama bym na pewno tego nie zrobila
25 lis 15:48
asdf: ale ja nie wiem czy to jest dobrze, lepiej niech ktoś to sprawdzi.
25 lis 15:49
konrad: wynik ok
25 lis 15:51
asdf: a obliczenia?
25 lis 16:01