ICSP: I Sposób
x
4− 5x
2 + 4 = x
4 − x
2 − 4x
2 + 4 = x
2(x
2−1) − 4(x
2−1) = (x
2 − 4)(x
2−1) =
(x−2)(x+2)(x−1)(x+1)
(x−2)(x+2)(x−1)(x+1) = 0 ⇒ x = ± 1 v x = ± 2
II Sposób
x
4 − 5x
2 + 4 = 0
t = x
2 , t ≥ 0
t
2 − 5t + 4 = 0 ⇒ t = 4 v t = 1
x
2 = 4 ⇒ x = ± 2
x
2 = 1 ⇒ x = ± 1
//
√4x−7 = x−1
√4x−7 = x−1 // mnożąc przez 4
4
√4x−7 = 4x − 4
4x − 7 − 4
√4x−7 + 3 = 0
t =
√4x−7 , t ≥ 0
t
2 − 4t + 3 = 0 ⇒ t = 3 v t = 1
√4x−7 = 1 ⇒ 4x−7 = 1 ⇒ 4x = 8 ⇒ x = 2 ∊D
√4x−7 = 3 ⇒ 4x − 7 = 9 ⇒ 4x = 16 ⇒ x = 4 ∊D

odp x = 2 v x = 4