matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pokazać, że zachodzi równość
Karolina:
sh(2x) = 2shxchx proszę o pomoc
25 lis 15:19
AC:
e
2x
−e
−2x
(e
x
−e
−x
)*(e
x
−e
−x
)
sh(2x)=
=
= 2 sh(x)*ch(x)
2
2
25 lis 15:23
Basia:
e
2x
− e
−2x
(e
x
)
2
− (e
−x
)
2
sinh(2x) =
=
=
2
2
(e
x
−e
−x
)(e
x
+e
−x
)
=
2
(e
x
−e
−x
)(e
x
+e
−x
)
2*
=
4
(e
x
−e
−x
)(e
x
+e
−x
)
2*
=
2*2
e
x
−e
−x
e
x
+e
−x
2*
*
= .................
2
2
25 lis 15:24
AC:
w drugim nawiasie ma być
+
25 lis 15:25
Karolina:
dzieki !
25 lis 15:46