matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
ola:
Pole obszaru ograniczonego przez : y
2
= 1−x, y = x+1 Jak to zrobić, proszę o pomoc...
25 lis 15:15
Krzysiek:
obszar całkowania,
http://www.wolframalpha.com/input/?t=crmtb01&f=ob&i=y%5E2%20%3D1-x%20%2C%20y%3Dx%2B1
zatem pole tego obszaru to: ∫
−2
1
(1−y
2
)−(y−1) dy
25 lis 15:19
ola:
dziękuję!
25 lis 15:21