wielomianki :)
PuRXUTM: Witam wszystkich

Mam takie zadania
1) Dla jakich wartości parametru m trójmian kwadratowy y=(m+1)x
2+2x−4m+1 ma przynajmniej jeden
pierwiastek dodatni ?
| | 1 | |
wyszło mi że dla m∊(−∞;−1) U ( |
| ;+ ∞) mógłby ktoś sprawdzić |
| | 4 | |
2) Dla jakich wartości parametru m pierwiastkami równania x
2−2mx−m
2−2m+4=0 są dwie różne
liczby ujemne x
1 i x
2 spełniające warunek |x
1−x
2|=4
√2
wyszło mi że dla m∊∅
25 lis 15:09
Basia:
ad.2
Δ=4m
2−4*1(−m
2−2m+4) = 8m
2 + 8m − 16 = 8(m
2+2m−2)
m
2+2m−2>0
Δ
1 = 4+8 = 12
√Δ1 = 2
√3
m
2 = −1+
√3
m∊(−
∞; −1−
√3)∪(−1+
√3;+
∞)
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
|x1−x2| = | |
| − |
| | = |
| | 2a | | 2a | |
| | −b−√Δ+b−√Δ | |
| |
| | = |−√Δ| = √Δ |
| | 2a | |
√m2+2m−2 = 4
√2
m
2+2m−2 = 16*2
m
2 + 2m − 34 = 0
Δ
2 = 4 + 4*34 = 4(1+34) = 4*35
| | −2−2√35 | |
m1 = |
| = −1−√35 < −1−√3 |
| | 2 | |
m
2 = −1+
√35 > −1+
√3
jeżeli się nie pomyliłam to m= −1±
√35
spełniają warunki zadania
25 lis 15:19
ICSP: Basiu masz błąd w pierwszej linijce
25 lis 15:24
Basia: gdzie ? nie widzę
25 lis 15:24
Basia: a już widzę = 8(m2+m−2)
25 lis 15:25
Basia: i rzeczywiście nie ma rozwiązania
25 lis 15:29
PuRXUTM: Dziękuje Basiu i ICSP proszę jeszcze o sprawdzenie pierwszego, ale tylko sprawdzenie nie
potrzebuje obliczeń chyba że jak coś będę miał źle to wtedy
25 lis 15:31
ZKS:
A mi wyszło dla m = 2 ∨ m = −3
25 lis 15:34
ZKS:
Oczywiście chodzi mi o drugie zadanie.
25 lis 15:34
Basia: tak wychodzi, ale
Δ>0 ⇔ m∊(−∞;−3)∪(3;+∞)
ani 2, ani −3 do tego zbioru nie należą
25 lis 15:35
ICSP: m = −3 pasuje
25 lis 15:39
ZKS:
Δ = 8(m2 + m − 2)
m2 + m − 2 > 0 ⇒ m ∊ (−∞ ; −2) ∪ (1 ; ∞)
25 lis 15:39
PuRXUTM: Mam jeszcze takie:
Wyznacz wartości parametru m, dla których zbiorem wartości funkcji
| | 1 | |
f(x)= |
| mx2+(m−1)x−m2+m+1 jest przedział <1;+∞) |
| | 4 | |
zacząłem od tego że m≠0 żeby była to funkcja kwadratowa
Później m>0 żeby ramiona szły "do góry"
następnie q=1
| | −1−√5 | |
i doszedłem do tego że m= |
| v m=1 |
| | 2 | |
ale jeszcze pomyślałem o delcie czy czasem i tego nie musimy sprawdzić i wyszły mi dziwne
rzeczy z tą deltą (założyłem że delta<0 )
Trzeba robić to założenie do delty czy nie bo wydaje mi się że chyba nie skoro mamy już q
25 lis 15:39
ZKS:
Pasuje m = −3 oraz m = 2.
25 lis 15:39
PuRXUTM: ten człowiek widmo to Trivial ?

Może ktoś przedstawić w takim razie obliczenia, bo nie wiem
czy pasuje czy nie
25 lis 15:41
PuRXUTM: aa to ZKS teraz widzę
25 lis 15:41
ZKS:
Δ = 8(m
2 + m − 2)
√Δ = 2
√2(m2 + m − 2)
| | 1 | |
2√2(m2 + m − 2) = 4√2 / * |
| |
| | 2√2 | |
√m2 + m − 2 = 2 /
2
m
2 + m − 2 = 4
m
2 + m − 6 = 0
(m + 3)(m − 2) = 0 ⇒ m = −3 ∨ m = 2
25 lis 15:46
PuRXUTM: a założenia żeby pierwiastki były róźnymi liczbami ujemnymi
25 lis 15:51
PuRXUTM: podstaw m=−3 i zobacz czy pasuje
25 lis 15:52
ZKS:
To przeoczyłem w treści zadania za chwilkę zobaczę.
25 lis 15:53
ZKS:
x1x2 > 0
−m2 − 2m + 4 > 0
m2 + 2m − 4 < 0
Δ = 1 + 4
√Δ = √5
m1 = −1 − √5
m2 = −1 + √5
m ∊ (−1 − √5 ; √5 − 1)
x1 + x2 < 0
2m > 0 ⇒ m > 0
m ∊ (0 ; √5 − 1)
25 lis 15:57
PuRXUTM: czyli m∊∅ tak ?
25 lis 16:08
ZKS:
Na to wygląda.
25 lis 16:09
PuRXUTM: a możesz zerknąć jeszcze na pierwsze
25 lis 16:11
ZKS:
Moment zaraz napiszę warunki.
25 lis 16:25
ZKS:
| | −c | | −b | |
1o (a = 0 ∧ b ≠ 0 ∧ |
| > 0) ∨ (a ≠ 0 ∧ Δ = 0 ∧ |
| > 0) |
| | b | | 2a | |
| | c | | −b | |
2o a ≠ 0 ∧ Δ > 0 ∧ |
| = 0 ∧ |
| > 0 |
| | a | | a | |
| | c | |
3o a ≠ 0 ∧ Δ > 0 ∧ |
| < 0 |
| | a | |
| | −b | | c | |
4o a ≠ 0 ∧ Δ > 0 ∧ |
| > 0 ∧ |
| > 0 |
| | a | | a | |
25 lis 16:28
ZKS:
1o Istnieje jeden pierwiastek dodatni.
2o Istnieją dwa pierwiastki takie że x1 = 0 i x2 > 0
3o Istnieją dwa pierwiastki przeciwnych znaków.
4o Istnieją dwa różne pierwiastki dodatnie.
25 lis 16:31
PuRXUTM: o masakra... a może sprawdź mi wynik ?
25 lis 16:31
PuRXUTM: ja nie założyłem tylko opcji 2
25 lis 16:32
PuRXUTM: no i wychodzi to samo, jak możesz to sprawdź odpowiedź
25 lis 16:36
ZKS:
Wyszło mi tak samo.
25 lis 16:46
PuRXUTM: ok, dzięki tam dodałem jeszcze jedno zadanie w tym poście jeśli możesz to zerknij o 15:39
25 lis 16:48
PuRXUTM:
25 lis 17:08
ZKS:
Jeżeli założysz że a > 0 ∧ q = 1 to według mnie warunek Δ jest zbędny tak jest moje zdanie.
25 lis 17:12
PuRXUTM: no mi się też tak wydaje, a mógłbyś to szybko przeliczyć ?
25 lis 17:15