szeregi liczbowe
general: ∑
i=2(∑
j=0 ji )
nad pierwszym ∑ jest 5 a nad drugim w tym nawiasie 2.
Trzeba obliczyć sumę tego szeregu, a nie wiem kompletnie jak się do tego zabrać, może ktoś to
rozpisać? Bardzo proszę
25 lis 14:26
AC:
| | j | | 0 | | 1 | | 2 | |
∑5i=2 ∑2j=0 |
| =∑5i=2( |
| + |
| + |
| )= |
| | i | | i | | i | | i | |
| | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=∑5i=2 |
| =3∑5i=2 |
| =3*( |
| + |
| + |
| + |
| ) |
| | i | | i | | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | |
25 lis 15:33
general: nie wiem jak to rozpisałeś, możesz jakoś jaśniej?
25 lis 15:47