Funkcja wymierna - zastosowanie.
kOOrd: Budując blok z podziemnymi garażami, jedna koparka w ciągu 10 dni wykonała połowę potrzebnego
wykopu. Resztę wykopu wykonała druga koparka w ciągu 6 dni. Ile dni zajęłoby wykonanie wykopu,
gdyby obie koparki pracowały razem?
Czekam na Waszą pomoc
25 lis 14:21
+-: Jaką część pracy dziennie wykonuje każda z koparek? →to razem będą dziennie?, a cała robota?
25 lis 14:40
Robert: nie jestem pewien czy dobrze:
x− ilość wykopanej ziemi w ciągu 1 dnia
y ilość dni
10P/x=1/2P
6P/y=1/2P
Podstawiając obliczam y=6/10x
Podstawiam do równania
10P/x+6P/y=P /

i na końcy wyszło mi x= 20 y=12
x+y=32
i z proporcji obliczasz częśći pracy wykonanej w 1 dniu
26 lis 19:27