(x+y)(x-y) = 48
Izaura: x2 − y2 = 48
ile jest możliwych rozwiązań?
25 lis 14:16
Basia: oczywiście nieskończenie wiele (jeżeli nie było dodatkowych założeń)
25 lis 15:01
Izaura: a jeżeli x i y mają należeć do liczb Naturalnych ?
25 lis 16:02
Mila: rozważ iloczyny:
1*48=48
2*24=48
3*16=48
4*12=48
i układy:
x+y=48 i x−y=1 dokończ
25 lis 16:08
Izaura: x−y= 1 ? skąd? nie zawsze musi ta być bo mogą być liczby 8 i 4 oraz 7 i 1... so wtf?
26 lis 10:03
Kejt: bo:
x2−y2=48
(x+y)(x−y)=48
ze wzoru skróconego mnożenia.
26 lis 10:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
Kejt −−− co to za obijanie się w poniedziałek

do szkoły

... bo matury z matmy nie zdasz

witam tak w ogóle
26 lis 10:06
Kejt: cześć, cześć Arturze..

jestem w szkole, a nauczyciele uważają mnie za pilną uczennicę i pozwalają mi używać laptopa na
lekcji
26 lis 10:08