ciąg geometryczny.
mikołaj:
Liczby x−3,x+1,4x−1 w podanej kolejności są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz te
liczby.
mam wyznaczy x ?
(x+1)2= (x−3)(4x−1)
−3x2+15x−2=0
i deltę ?
25 lis 14:09
mikołaj: ?
25 lis 14:22
mikołaj: ?
25 lis 17:55
abc: albo zle spisales, albo nieciekawe liczby wychodza
25 lis 17:57
aniabb: tak
25 lis 17:58
mikołaj: sorry, źle spisałem
Liczby x−3,x+1,4x−2 w podanej kolejności są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz te
liczby.
teraz jest dobrze , czyli do delty sprowadzać ?
25 lis 18:03
aniabb: tak
25 lis 18:03
mikołaj: i jak wyjdą mi dwa rozwiazania to to bedzie koniec zadania?
25 lis 18:03
mikołaj: dzięki
25 lis 18:04
aniabb: tak, ale sprawdzenie nie zaszkodzi
25 lis 18:06
mikołaj:
dochodze do tego rownania
−3x
2+16x−5=0
delta wychodzi 13
25 lis 18:11
mikołaj: ?
25 lis 18:25
aniabb: liczby jak liczby ..wstaw i sprawdź
25 lis 18:26
mikołaj:
wyszło mi
x
1=5
podstawilem i sie zgadza zatem to jest wynik ?
25 lis 18:38
aniabb: tak
25 lis 20:12