Liniowa zależność wektorów
Hari: Znajdź wszystkie wartości parametru λ∊ℛ, dla których wektory [1,0,λ], [2,−1,1],[λ,1,1] są
liniowo zależne w przestrzeni (ℛ
3 , + , ℛ, *).
Proszę o pomoc, bo utknęłam w pewnym miejscu i nie wiem co dalej. Rozwiązują to tak:
a [1,0,λ] + b[2,−1,1] + c[λ,1,1] = [0,0,0]
[a, 0, aλ] + [2b, −b, b] + [cλ, c, c] = [0,0,0]
Układ równań:
| ⎧ | a+2b+cλ=0 | |
| ⎨ | −b+c=0 |
|
| ⎩ | aλ+b+c=0 | |
Z drugiego równania wychodzi, że:
b=c
Dalej otrzymuję układ:
| ⎧ | b=c | |
| ⎨ | a+(2+λ)b=0 |
|
| ⎩ | aλ+b=0 | |
k{b=c & b=−2aλ & a+(2+λ)(−2aλ)=0
Z trzeciego równania otrzymuję:
a−4aλ−2aλ
2 =0
a(1−4λ−2λ
2) =0
Czyli:
a=0 ⋁ 1−4λ−2λ
2 =0
Δ=24
√Δ=2
√6
Wiem też, że na pewno jednym z rozwiązań początkowego układu jest rozwiązanie zerowe, czyli:
a=b=c=0
Wtedy:
2+λ = p, gdzie p∊ℛ
λ=p−2
Czy dobrze to robię? I co dalej? Proszę o wskazówki.
Basia:
błąd jest w drugim układzie
b = c
a + (2+λ)b = 0
aλ+
2b = 0
ale sprawdzałabym to inaczej
badając dla jakich λ wyznacznik układu = 0
1 0 λ
2 −1 1
λ 1 1
det() = 1*(−1)*1 + 0*1*λ + λ*2*1 − [ λ*(−1)*λ + 1*1*1 + 1*0*2 ] =
−1 + 2λ − [ −λ
2 + 1 ] = λ
2+2λ − 2
Δ = 4 −4*1*(−2) = 12
√Δ = 2
√3
i dla tych wartości λ układ jest liniowo zależny