Rozwiąż równanie
Arek: 2x4−9x3+14x2−9x+2=0
nie mam pomysłu, nie bardzo da się metodą grupowania, jakoś z tw. bezout'a może ?
25 lis 13:57
Arek: ok wyszło już, bezout jak zwykle skuteczny
25 lis 14:09
ZKS:
Można było to zrobić tak:
| | 1 | |
2x4 − 9x3 + 14x2 − 9x + 2 = 0 / * |
| zał x ≠ 0 |
| | x2 | |
| | 9 | | 2 | |
2x2 − 9x + 14 − |
| + |
| = 0 |
| | x | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
2(x2 + |
| ) − 9(x + |
| ) + 14 = 0 |
| | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
2((x + |
| )2 − 2) − 9(x + |
| ) + 14 = 0 |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
2(x + |
| )2 − 9(x + |
| ) + 10 = 0 |
| | x | | x | |
2t
2 − 9t + 10 = 0
Δ = 81 − 80
√Δ = 1
| | 1 | | 1 | | 5 | |
x + |
| = 2 ∨ x + |
| = |
| |
| | x | | x | | 2 | |
25 lis 14:17
Arek: a w odp wyszło x∊ {1/2, 1,2} z bezouta mi dobrze wyszło.
25 lis 14:27
ZKS:
Rozwiąż równania:
| | 1 | | 1 | | 5 | |
x + |
| = 2 ∨ x + |
| = |
| |
| | x | | x | | 2 | |
i zobacz czy to samo dostaniesz.
25 lis 14:34
ICSP: W odpowiedzi jest zatem błąd. x = 1 również jest rozwiązaniem równania.
25 lis 15:04
ZKS:
Tam jest 1 tylko tak dziwnie te odpowiedzi zapisał
Arek.
25 lis 15:06
ICSP: ładnie ukrył tą 1
25 lis 15:09
ZKS:
25 lis 15:16
Arek: haha cwaniaku, wybacz z rozpędu, spojrzałem tylko na wynik ostateczny

za 1 dzięki
25 lis 15:28