parabola
Krzychu: Wyznacz te wartosci parametru k dla ktorych kazda liczba x∊<−2;3) jest rozwiazaniem
nierownosci (x+k−5)(2k+1−x)>0
x1=5−k
x2=2k+1
Tworze układ równań:
5−k≥−2
2k+1<3
Albo odwrotnie:
5−k<3
2k+1≥−2
I dlaczego to jest źle?
25 lis 13:56
AC:
Pierwszy układ zachodzi, gdy
5−k < 2k+1 ⇒ k>4/3
drugi odwrotnie k<4/3
Jeśli to uwzględnisz to o ile dobrze policzyłem to w pierwszym nie ma rozwiązań,
a z drugiego k∊<−1/2; 4/3)
25 lis 14:51
AC:
a po za tym twoje nierówności mają złe znaki powinny być w drugą stronę.
25 lis 15:03
AC:
Jak to porządnie przeliczysz to otrzymasz:
k∊(−∞; −1,5 > ∪ < 7; ∞)
25 lis 15:18
Krzychu: ale właśnie nie czaje tego, dlaczego inne znaki
25 lis 20:17
Krzychu: ?
25 lis 20:31
pigor: ..., a masz może do tego odpowiedź, bo mnie "wychodzi"
−32 ≤ k < 0
i nie wiem , czy warto pisać dlaczego tak ...
25 lis 20:57
Krzychu: odpowiedz jest właśnie taka jaką podał AC.
25 lis 20:59
pigor: ... no to kurcze muszę jeszcze pomyśleć ....
25 lis 21:17
ZKS:

(x + k − 5)(x − 2k − 1) < 0
Więc x
1 ≤ −2 ∧ x
2 > 3 (ponieważ nasze x muszą być w przedziale x ∊ [−2 ; 3) )
−k + 5 ≤ −2 ∧ 2k + 1 > 3 ∧ 2k + 1 > −k + 5
| | 4 | |
k ≥ 7 ∧ k > 1 ∧ k > |
| ⇒ k ∊ [7 ; ∞) |
| | 3 | |
lub
−k + 5 > 3 ∧ 2k + 1 ≤ −2 ∧ −k + 5 > 2k + 1
| | 3 | | 4 | | 3 | |
k < 2 ∧ k ≤ − |
| ∧ k < |
| ⇒ k ∊ (−∞ ; − |
| ] |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 3 | |
k ∊ (−∞ ; − |
| ] ∪ [7 ; ∞) |
| | 2 | |
25 lis 21:23
ZKS:
Jak nie będziesz nadal rozumiał napisz postaram się wyjaśnić jeszcze.
25 lis 21:31
Krzychu: Własnie ja nie rozumiem tego, że skoro rozwiązaniem nierówności jest przedział <−2;3) , a
pytają w Twojej wersji gdzie parabola przyjmuje wartości ujemne, to dla mnie, te właśnie iksy
z tego przedziału, mają się znajdować pomiędzy tymi −2 i 3. Czyli daje założenia, że:
k − 5≥−2 , czyli te rozwiązanie jest większe równe od x=−2
2k+1<3 czyli że te rozwiązanie jest mniejsze od x=3
i tak by było dla mnie

. Co tutaj źle rozumiem?
25 lis 21:38
pigor: ... ja też mam pewne wątpliwości dlatego podaj może podręcznik, w którym jest to zadanie
25 lis 21:47
Krzychu: kielbasa czesc 1
25 lis 21:47
ZKS:
Ale te −2 i 3 to tak jakby pierwiastki Twojej funkcji kwadratowej czyli
−k + 5 = −2 i 2k + 1 = 3 więc jeżeli pierwiastki będą większe od −2 i mniejsze od 3 to
rozwiązaniem nierówności będą liczby większe od −2 ale mniejsze od 3 więc iksy nie znajdą się w
przedziale [−2 ; 3) tylko na przykład (−1 ; 2) lub (0 ; 1). Ale jeżeli pierwiastki będą
mniejsze od −2 i większe od 3 to Twój przedział będzie wyglądał na przykład tak (−4 ; 5) lub
(−8 ; 10) więc x które są z przedziału [−2 ; 3) znajdą się tam. Rozumiesz o co chodzi?
25 lis 21:51
ZKS:
5 − k < x < 2k + 1
−2 ≤ x < 3
5 − k ≤ −2 < 3 < 2k + 1
5 − k < 2k + 1
lub
2k + 1 < x < 5 − k
−2 ≤ x < 3
2k + 1 ≤ 2 < 3 < 5 − k
2k + 1 < 5 − k
25 lis 21:59
pigor: ... dzięki . ...
25 lis 22:06
Krzychu: oni dają nierówność ostrą <−2 w obydwu przypadkach, i ≥3, czego już totalnie nie ogarniam...
Teraz skupiam się nad tym od ZKS, jak załapie dam znać
25 lis 22:13
Krzychu: ok wiem o co chodzi już mniej więcej, ale głupie jest to zadanie muszę przyznać. Co o tych
nierównościach sądzicie?
25 lis 22:19
ZKS:
Jeżeli będziemy mieli pierwiastki równe −2 i 3 to funkcja nasza będzie miała postać
(x + 2)(x − 3) < 0 ⇒ x ∊ (−2 ; 3) więc przy −2 powinien być zwykły zwrot nierówności a przy 3
powinien być ostry bo dla x ∊ [−2 ; 3) mamy mieć spełnioną nierówność zawsze
ale dla pierwiastka równego −2 to nie zajdzie.
25 lis 22:25
ZKS:
Proszę
pigor.
25 lis 22:25
Krzychu: więc to co oni napisali z tym 5−k≥3 i 2k+1<−2 jest ok?
25 lis 22:31
ZKS:
Tak. Na początku się pomyliłem chyba już śpiący jestem. Ale mam nadzieję że wszystko już teraz
jasno wytłumaczyłem?
25 lis 22:37
pigor: ... ja też już załapałem, ale wolę taki układ nierówności spełniający
warunki zadania:
f(−2) >0 i f(3) ≥0 ⇔ .... ⇔
k∊(−∞ ;−32) U (7 ;+∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
oba przedziały otwarte, bo k= −
32 , k=7 nie spełniają warunków
zadania , np. dla k=7 , wartość x=−2 nie spełnia danej nierówności...
25 lis 22:39
pigor: ... bo jest nierównościa ostrą .
25 lis 22:41
ZKS:
25 lis 22:41
Krzychu: dobra czaje dzięki
25 lis 22:45
ZKS:
Na zdrowie.
25 lis 22:48