matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
suma szeregu potegowego
student:
oblicz sume szeregu potegowego
2
n
1
∑
*x
n
, gdzie promien zbieznosci r=
n+1
2
1
ja doszedlem do wylaczenia
przed szereg przez co moglem to zrozniczkowac i skrocilo mi
x
sie (n+1) tylko nie wiem co dalej.. wiem ze musze zastosowac to kryterium calkowe
25 lis 13:53
student:
?
25 lis 14:33
Krzysiek:
t=2x |t|<1 |x|<1/2
1
∑
n=0
t
n
=
1−t
całkując obustronnie:
t
n+1
∑
n=0
=−ln|t−1|
n+1
t
n
−ln|t−1|
−ln(1−2x)
∑
n=0
=
=
n+1
t
2x
25 lis 14:40