,,,,
Ritka: dla kazdego kata ostrego α zachodzi rownosc
A. 1+cosα= tgα−sinαtgα
B. 1+cos2α−sin2α=cos2α
C. (sinα+cosα)2=1
D, 1+cosαsinα=sinα1−cosα
25 lis 13:45
asdf: a obliczenia gdzie się podziały?
25 lis 13:54
Ritka: No właśnie takie mam zadanie nic więcej nie pisze
25 lis 13:57
asdf: ale chodzi mi o twoje obliczenia
25 lis 14:00
Ritka: hehe no właśnie nie wiem od czego zacząć
25 lis 14:00
asdf: od początku, sprawdzaj:
| | tgx − sinx | |
1 + cosx = |
| = (tgx − sinx) * ctgx = ctgx*tgx − ctgx*sinx = ... |
| | tgx | |
Podstawiaj i zobacz czy Ci wyjdzie
tgx = sinx/cosx
ctgx = cosx/sinx
25 lis 14:10
Ritka: Nic z tego nie rozumiem...
25 lis 21:06