ciąg arytmetyczny
mikołaj: suma n pierwszych liczb całkowitych dodatnich podzielnych przez 3 jest równa 900. Wyznacz n.
calkowite liczby dodatnie podzielne przez 3 to ,3 i 6 prawda?
Sn=900
nie wiem co dalej pomozecie ?
25 lis 13:26
:): 3, 6, 9, 12 itp.
a1 = 3
r = 3
an = 3 + 3 * (n − 1) = 3n
I teraz ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego:
900 = (n * (a1 + an))/2
25 lis 13:37
mikołaj: dzięki ,czyli
| | 3+3n | |
900= |
| *n  |
| | 2 | |
1800=(3+3n)n
1800=3n+3n
2 i co teraz delta
25 lis 13:47
mikołaj:
jeśli deltą to wychodzi mi
n1=−4
n2=3
i bierzemy dodatni wynik ?
25 lis 13:51
mikołaj: ?
25 lis 14:22
:): Tak, dodatni wynik trzeba wziąć, ale na pewno dobrze obliczyłeś? Sprawdź jeszcze obliczenia, ta
liczba powinna być większa.
25 lis 14:28
mikołaj: wyszło 24
25 lis 18:02