matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ile rozwiązań?
P :
ile rozwiązań ma równanie 2x
4
+ x
2
= 0 ?
25 lis 13:14
Saizou :
x
2
(2x
2
+1)=0 x
2
=0 lub 2x
2
+1=0 x=0 2x
2
=−1 sprzeczność zatem istnieje w rzeczywistych liczbach tylko jeden pierwiastek x
0
=0
25 lis 13:16