matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
kukulamuniu:
wykaż że wielomian w(x) = x
3
− 3x
2
+ 8x ma dokładnie jeden pierwiastek
25 lis 13:13
Saizou :
W(x)=x(x
2
−3x+8) Δ=9−32<0 brak miejsc zerowych w liczbach rzeczywistych zatem x=0 (jeden pierwiastek rzeczywisty)
25 lis 13:14