średnia
justyna: średnia arytmetyczna liczb x y z równa się 5. średnia arytmetyczna liczb 2x yz równa sie 7
.wyznacz liczbe x
25 lis 13:08
Basia:
x+y+z = 15
2x+y+z = 21
x+x+y+z = 21
x+15 = 21
x = .....................
25 lis 13:13
Eta:
Hej
Basiu 
czy druga średnia nie ma być dzielona przez 4 ?
25 lis 13:17
justyna: to tą druga średnią dzielimy przez 4, tak?
25 lis 13:19
Basia:
Hej Eto

Sama się zastanawiałam, ale niby 2x to jedna liczba
| | 6+8+1 | |
średnia 6, 8, 1 = |
| = 5 |
| | 3 | |
| | 12+8+1 | |
średnia 12,8, 1 = |
| = 7 |
| | 3 | |
średnia 6,6,8,1 to już co innego
25 lis 13:22
Basia: ale i zapis wtedy byłby: x,x,y,z
tak mi się wydaje
25 lis 13:23
Eta:
No właśnie
25 lis 13:23
Saizou : to może trzeba rozpatrzeć 2 przypadki
25 lis 13:24
Basia: moim zdaniem mamy trzy liczby: 2x; y; z
gdyby maiły być cztery pytano by o średnią : x;x;y;z
to nie jest to samo
25 lis 13:28
25 lis 13:29
25 lis 13:31
Basia: i dlatego to nie jest to samo;
Eto policz średnią: 3,4,6
i średnią: 6,4,6
| | 3+3+4+6 | | 16 | |
przecież ta druga ≠ |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
25 lis 13:33