matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pole prostokąta
Mehis123:
Obwód prostokąta jest równy 40 cm, a stosunek długości jego nierównoległych boków wynosi
2
. Oblicz pole tego prostokąta. Da się tu zastosować twierdzenie Talesa. Prosiłbym z
3
AB
oznaczeniami np.
czy coś takiego.
CD
25 lis 12:43
Eta:
x>0 Ob=4x+6x= 40 ⇒ x=... P= 2x*3x= .....
25 lis 12:55