| 2n | ||
∑ | *xn | |
| n+1 |
| 1 | ||
promien zbieznosci wynosi | . Moze mi ktos pomoc wyznaczyc ta sume? domyslam sie ze z | |
| 2 |
| 1 | x | 1 | ||||
∑ | ( | )n, jezeli wyciagne | przed szereg wezme pochodna tego wyrazenia | |||
| n+1 | 12 | x |
| 2n | ||
∑n = 1 | * xn | |
| n + 1 |
| an + 1 |
| |||||||||
| | | = | | | = | ||||||||
| an |
|
| 2n + 1 * xn + 1 * (n + 1) | 2 * |x| * (n + 1) | |||
= | | | = | = | ||
| 2n * xn * (n + 2) | (n + 2) |
| 2n + 2 | 2 | |||
= |x| * | = |x| * | = |x| * 2. | ||
| n + 2 | 1 |
| 1 | ||
Zatem promień zbieżności szeregu wynosi | . (bo z kryterium D'Alemberta |x| * 2 < 1 / : 2 | |
| 2 |
| 1 | ||
|x| < | ). | |
| 2 |