oblicz prawdopodobieństwo
pagu: Osiem ponumerowanych krzeseł ustawiamy losowo w szeregu. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a. krzesła z numerami 3 i 8 będą ustawione obok siebie,
b. krzesła z numerami 3, 8 i 5 nie będą ustawione obok siebie
c. między krzesłami 3 i 5 będą ustawione dokładnie 2 krzesła.
Z góry dziękuję!
25 lis 11:56
Aga1.: IΩI=8!
a) 3i 5 stoją obok siebie, a pozostałe 6 krzeseł ustawiamy dowolnie na 6! sposobów.
35xxxxxx lub 53xxxxxx
x35xxxxx lub
xx35xxxx
xxx35xxx
xxxx35xx
xxxxx35x
xxxxxx35
IAI=7*2!*6!=2*7!
| | IAI | | 2*7! | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | IΩI | | 8! | | 4 | |
25 lis 15:11