funkcja wymierna - zadania tekstowe
jezzy: samochód zatrzymał się na parkingu i stał tam przez 16 minut. po ruszeniu nadrobił opóźnienie
na drodze 80 km, jadąc z prędkością o 10km/h większą od zaplanowanej. jaka była planowana
prędkość samochodu ?
25 lis 10:19
jezzy: pomoże mi ktoś? proszę, nie radzę sobie z takimi zadaniami
25 lis 19:16
Eta:
s=v*t , v, t>0
| | 80 | |
miał jechać : v*t= 80 t= |
| |
| | v | |
| | 4 | |
jechał: (v+10km)(t− |
| )= 80 |
| | 15 | |
rozwiąż ten układ równań uwzględnij założenia i podaj v=...
25 lis 19:31
jezzy: mam postać −v2 −10v+2100=0 i chyba źle mi to wyszło
25 lis 19:41
Eta:
Poszukaj błędu

ma być:
v
2+10v+3000=0 Δ=....
25 lis 19:46
Eta:
| | 80 | | 4 | |
(v+10)( |
| − |
| )=80 /* 15v |
| | v | | 15 | |
(v+10)(15*80−4v)= 15*80v
−4v
2+800*15−40v=0 /: (−4)
v
2+10v−3000=0
25 lis 19:48
jezzy: aa już mam

dzięki
25 lis 19:51