Fotka z rozwiązywania granic ciągów.
aa: Witam!
Ponieważ wczoraj napotkałem szereg problemów z rozwiązywaniem granic ciągów, zamieszczam fotkę
, jako próbkę tego jak owe granice rozwiązuję.
Jeżeli ktoś ma chęć , proszę na to spojrzeć i powiedzieć mi, gdzie ewentualnie popełniam błędy.
http://ifotos.pl/zobacz/201211250_xnasrpw.jpg/
Szczególnie proszę spojrzeć na ostatnie 2 przykłady, gdzie wychodzą mi cuda typu n
3/2 czy
n
5/2.
Pozdrawiam!
25 lis 09:55
Aga1.: W pierwszych trzech przykładach nic nie trzeba kombinować, tylko wykorzystać twierdzenia o
granicy sumy, iloczynu i ilorazu ciągów.
np. lim(an+bn)=liman+limbn, przy n→∞.
Musisz po kolei napisać do czego dąży każdy składnik sumy, czy iloczynu, a Ty sobie
wybierasz.
25 lis 10:07
aa: tzn. te przykłady co rozwiązałem są ok, czy nie?
25 lis 10:11
Aga1.: np.
lim(2−3n2)=lim2−lim3n2=lim2−lim3*limn2=
(i teraz przechodzę do granicy( nie może mi zostaćn))
=2−3*∞=2−∞=−∞.
Z tym,że proste przykłady rozwiązuje się w pamięci
25 lis 10:12
aa: Mi się wydaje, że Ty masz chyba inny sposób robienia tego, tzn. nie wyciągasz przed nawias, tak
jak ja.
25 lis 10:16
Aga1.: | | 1 | | 1 | |
B) lim(2n+( |
| )n)=lim2n+lim( |
| )n=∞+0=∞ |
| | 2 | | 2 | |
25 lis 10:17
aa: no tak rozumiem to co robisz. Ja dochodzę do tego samego, tyle że przez dzielenie przez
największą potęge.
25 lis 10:20
Aga1.: Nie zawsze trzeba wyciągać przed nawias..
Np. w tym przykładzie musisz, bo
∞−
∞, to symbol nieoznaczony
| | 100 | |
lim(n4−100n2)=limn4(1− |
| )=∞*(1−0)=∞*1=+∞ |
| | n2 | |
25 lis 10:21
aa: Ogólnie jak sprawdzałem na wolframie to dla tych 5 przykładów wyniki powychodziły mi dobre.
Bo wgl. Aga, myśmy się nigdy nie uczyli żeby rozkładać to tak pojedyńczo, tylko że są 3, no 4
metody.
1. wyciąganie przed nawias,
2. sprzężanie,
3. wzór z liczbą e,
4. Twierdzenie o 3 ciągach.
25 lis 10:22
aa: no tak.
a te moje 2 ostatnie przykłady przejrzałaś? Tam jest też coś źle?
25 lis 10:24
Aga1.: W trzecim wynik końcowy jest poprawny.
25 lis 10:25
aa: We wszystkich wynik koncowy jest poprawny, wg. wolframu.
25 lis 10:28
Aga1.: Oczywiście, co piszesz to jest prawdą, ale niektóre przykłady obliczamy w pamięci. Chodzi mi
głównie o to ,ze jak piszesz strzałki to powinieneś napisać wszędzie, gdzie trzeba i
wykonać na końcu działania na granicach ( nie ma lim nie ma n)
25 lis 10:30
Aga1.: Myślałam o czwartym, że poprawny, bo w trzecim wynik podałeś od razu poprawny.
Piątego nie widzę.
25 lis 10:32
aa: aha. Czyli powinienem dokładnie zaznaczać co do czego dąży. Ale sam sposób działania jest ok,
tak?
i te potęgi tam co mi wychodzą n3/2 i n5/2 to nie są oznaką, że coś poszło żle?
25 lis 10:33
Aga1.: Może się czepiam, nie wiem jak zostaną ocenione Twoje przykłady przez eksperta.
Gdy k>0 , to limnk=∞.
Zastosuj moje uwagi i zapisz jeszcze raz na forum, to sprawdzę.
25 lis 10:40