Wykaż, że
Kaska: a) udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n wyrażenie n
4 + 2n
3+ n
2 jest kwadratem liczby
pierwszej
| | n | | n2 | | n3 | |
b) wykaż że dla każdej liczby całkowitej n, liczba |
| + |
| + |
| jest |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
całkowita
c) Udowodnij że jeżeli n jest liczbą naturalną, to 16n
3 − 4n jest liczbą podzielną przez 12
Basia:
ad.a
nie można udowodnić fałszu
2
4+2*2
3+2
2 = 16+16+4 = 36 = 6
2
6
nie jest liczbą pierwszą
miało być chyba "kwadratem liczby naturalnej"
a to bardzo łatwo pokazać
wyłącz n
2 przez nawias i samo wyjdzie
ad.b
| | 2n+3n2+n3 | | n(n2+3n+2) | | n(n+1)(n+2) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
wśród liczb n; n+1, n+2 musi być jedna podzielna przez 3 i przynajmniej jedna podzielna przez 2
⇒
iloczyn jest podzielny przez 6 ⇒ wynik jest liczbą naturalną (no to i całkowitą)
ad.c
16n
3−4n = 4n(4n
2−1) = 4n(2n−1)(2n+1) = 2*(2n−1)*2n*(2n+1)
a to jest podzielne przez 4 (zapis2) i przez 3, bo (zapis3) masz tam trzy kolejne liczby
naturalne więc jedna musi być podzielna przez 3 ⇒ 16n
3−4n jest podzielne przez 3*4=12