Kombiantoryka - rzut pięcioma monetami
glina: Rzucamy pięcioma monetami. Ile jest wzystkich możłiwych wynikow tych rzutów jeżeli:
a) wypadną dokładnie dwa orły
b) wypadnie przynajmniej jedna reszka
c) reszek wypdalo nie mniej niż orłów
24 lis 22:52
Patronus:
| | | |
a) |A| = | * 1 − wybieram na których 2 monetach mają wypaść orły i reszta to reszki |
| | |
A = 10
b) B' − nie wypadnie żadna reszka
|B| = 2
5 − 1 = 31 − od wszystkich możliwości odejmuję tylko tą gdzie nie ma żadnej reszki
c) albo 2 reszki 3 orły
albo 1 reszka 4 orły
albo 0 reszek 5 orłów
| | | |
|C| = | + {5}{1} + 1 = 10 + 5 + 1 = 16 |
| | |
24 lis 23:59
glina: Mógłyś rozwinąć wyjaśnienie podpunktu a? Rzut pięcioma monetami jest równoznaczny pieciokrotnym
rzutem jedna monetą czyli jest ważna kolejność wypadania poszczególnych wyników. Dlaczego w
takim razie używamy kombinacji przy której kolejność nie jest ważna?
25 lis 00:10
glina: Chyba już wiem − chodzi o to że tworze zbiór orłów z dwóch dowolnie wybranych monet, w którym
kolejność nie ma znaczenia a liczba takich zbiorów możliwych do utworzenia z pięciu monet jest
równa liczbie zbiorów w których na trzech z pięciu monet są reszki bo wybierając na których są
orły jednocześnie wybieram te na któych są reszki. Dobrze rozumuje?
25 lis 00:15
Patronus: dobrze rozumujesz
25 lis 00:37