Zadanie z konkursu matematycznego
Bogdan:
Dzisiaj w jednym z wojewódzkich miast odbył się konkurs matematyczny dla uczniów
szkół ponadgimnazjalnych. W zestawie zadań dla klas pierwszych LO znalazło się
sympatyczne zadanko.
Walenty kupił w sklepie dwa jednakowe plecaki. Zauważył, ze liczba groszy w cenie plecaka
równa jest liczbie złotych w zapłaconej kwocie, zaś liczba złotych w cenie plecaka jest połową
liczby groszy w zapłaconej kwocie. Ile kosztuje plecak?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Zachęcam do rozwiązania. Proszę przedstawić pełne rozwiązanie, a nie tylko odpowiedź.
Dodatkowe pytanie: w jakim mieście odbył się ten konkurs i jak się nazywa?
24 lis 22:45
Saizou : Bogdanie moze chodzi o "supermatematyka"
24 lis 23:13
AC:
cena plecaka a złotych + b groszy
zapłacona kwota 2a + 1 złotych + 2b −100 groszy zakładam że b ≥ 50
wtedy:
{ 2a+1 = b
{ 2b − 100 = 2a
rozwiązanie: b=99 i a= 49
cena plecaka=49,99
kwota=99,98
24 lis 23:28
Godzio:
x zł + y groszy = cena plecaka, y ≤ 99
| | 1 | |
On zapłacił z zł i d groszy łącznie, gdzie z = y, x = |
| d |
| | 2 | |
Za 2 plecaki zapłacił 2x zł + 2y groszy = z zł + d groszy ⇒
2x zł + 2y groszy = y zł + 2x groszy, ale 2x zl = 200x groszy i y zł = 100y groszy wtedy:
200x + 2y = 100y + 2x
198x − 98y = 0 ⇒ 99x − 49y = 0
x = 49 zł y = 99 groszy
Cała kwota: 99,98
24 lis 23:29
Bogdan:
Tak, ten konkurs to Supermatematyk

Odpowiedzi są poprawne.
24 lis 23:34
Mila: Bogdanie, to zadanie ciągle powtarza się na jakimś konkursie matematycznym.
Pikomat miał trochę oryginalnych zadań, ale też się powtarza.
Toruń z Ligą też ciągle to samo.
Jednak uczniowie nie powtarzają się i zadanie ładne.
25 lis 00:04