.
dąb: iloczyn długości przekątnych FC i FD szesciokata foremnego ABCDEF jest równy √3 ile wynosi
pole tego szesciokata
24 lis 22:02
dąb: ?
24 lis 22:06
Kejt:

mamy 6 trójkątów równobocznych, odcinek |FD| jest równy:
|FD|=2*h
czyli
|FC|=a
a*a
√3=
√3
a
2√3=
√3
a
2=1
a=1
24 lis 22:14
kania: FC to nie jest 12a?
24 lis 22:16
aniabb: FC=2a
24 lis 22:17
Kejt: tak walnęłam się..nie wiem jakim cudem..O.o
24 lis 22:18
kania: czyli jak to bedzie?
24 lis 22:19
aniabb: bo pisanie w edytorze wzorów jest uciążliwe i gubi się człowiek
24 lis 22:20
Kejt: |FC|=2a
2a*a√3=√3
itd.
dokończ.
24 lis 22:21
aniabb: kania...pomyśl

poanalizuj

kierunek masz
24 lis 22:21
kania: wyszło mi 3√38
ale nie mam takiej odpowiedzi
24 lis 22:25
kania: nie wiem gdzie robie błąd
2a*a√3=√3 dziele obustronnie przez √3
24 lis 22:31
aniabb: ok i wynik
24 lis 22:32
kania: i mam 2a2 =1 / 2
a2= 12
a= √12
24 lis 22:33
kania: P= 6* 12
24 lis 22:35
kania: wyszło 34√3
24 lis 22:38
aniabb: no i dobrze
24 lis 22:40
dąb: dziekuje za pomoc
24 lis 22:46